דלקת גרון

דלקת גרוןדלקת גרון הוא מצב נפוץ ביותר אשר מתבטא בכאבי גרון, קושי בבליעה וגירוי בלתי פוסק. כאבי הגרון מחמירים לרוב בבליעה ומוקלים על ידי משקאות חמים ודבש.

בדרך כלל, דלקת גרון נגרמת על ידי זיהום נגיפי, אשר יכול לגרום גם להצטננות או לשפעת. בחלק מהמקרים, דלקת גרון נגרמת על ידי זיהום חיידקי בסטרפטוקוק, ונדרש טיפול אנטיביוטי על מנת למנוע סיבוכים שונים.

דלקת גרון היא הפרעה קלה יחסית, אשר אינה נוטה להסתבך ועוברת לבד תוך מספר ימים. עם זאת, במקרים קשים ניתן להקל על דלקת הגרון על ידי תכשירים שונים להקלה על הכאב, משקאות חמים ומנוחה.

תסמינים של דלקת גרון

לדלקת גרון מספר תסמינים אופייניים הכוללים:

  • כאב והפרעה בבליעה – כאבי גרון הם התסמין האופייני ביותר של דלקת גרון, ומופיע כמעט בכל האנשים הסובלים מהדלקת. כאבי הגרון מתוארים ככאב שורף או צורב, אשר מוחמר בבליעה ועל כן מונע מאנשים רבים לאכול ולשתות כראוי. כאשר מדובר בילדים, כאבי הגרון יכולים למנוע מהם לאכול ולשתות במשך זמן רב, ובחלק מהמקרים קיים חשש להתייבשות.
  • גרון יבש –אנשים רבים הסובלים מדלקת גרון מתלוננים על גרון יבש ועל הרגשה לא נעימה בזמן בליעה. הגרון, אשר בדרך כלל לח ורטוב הופך כתוצאה מהדלקת ליבש וגורם לתחושת אי נוחות מוזרה. היובש חולף בדרך כלל תוך מספר ימים, לאחר שהדלקת עוברת.
  • הגדלת בלוטות –במקרים רבים של דלקת גרון מופיעה הגדלה של בלוטות לימפה, בדרך כלל סביב הלסת ובצוואר. הגדלת הבלוטות לא בולטת לעין וניתנת למישוש על ידי איש מקצוע מנוסה, ומסייעת לאישוש האבחנה של דלקת גרון.
  • אודם בשקדים עם או בלי תפליטים – אצל רוב האנשים הסובלים מדלקת גרון ניתן לזהות אודם בשקדים, וכאשר הדלקת מערבת חיידקים או נגיפים מסוימים היא גם גורמת להופעת תפליטים. התפליטים הם בעצם שכבה לבנבנה המכילה מוגלה ותאי דלקת אשר מופיעים על השקדים. לעתים קרובות, לוקחים דגימה מהתפליטים האלה על ידי מטוש, בפרוצדורה הידועה בשם "משטח גרון".
  • צרידות –אנשים קרבים הסובלים מדלקת גרון מתלוננים גם על תחושת צרידות וקושי לדבר בקול רם. המצב יכול להחמיר עד אבדן מוחלט של הקול ושל היכולת לדבר ופגיעה במיתרי הקול (מצבים אלה נפוצים יותר אצל אנשים המדברים בקול רם כמו מורים).

אבחנה של דלקת גרון

אבחנת דלקת גרון היא לרוב פשוטה ביותר, ומתבססת על הסימנים הקליניים ועל התלונות של החולים. למרות שרופא מנוסה יודע לזהות דלקת גרון בקלות ולהמליץ על הטיפול המתאים, אך לעתים קרובות נדרשות בדיקות מעבדה נוספות על מנת לאשש את האבחנה.

חשוב מאוד להבחין האם מדובר בזיהום נגיפי או בזיהום חיידקי (על ידי סטרפטוקוק) מכיוון שהטיפול בשני סוגי המחלה שונה, וללא טיפול בדלקת חיידקית עלולה להתפתח מחלת לב קשה. מלבד הבדיקה הגופנית ומשטח הדם, לעתים הרופאים יבקשו לבצע גם בדיקות דם אשר יכולות במקרים מסוימים לסייע באבחנה.

בנוסף, במקרים כרוניים בהם מופיעה דלקת גרון יופנו החולים למרפאת אלרגיה או למרפאת מחלות זיהומיות לשם בירור נוסף.

טיפול בדלקת גרון

למרות שדלקת גרון אינה מחלה משמעותית ולא פוגעת מדי בשגרת היום יום ובאיכות החיים, התמודדות עם דלקת גרון יכולה להיות לא פשוטה. כאב הגרון הרב מפריע לבליעה ולדיבור ומונע מהאנשים הסובלים ממנה לקיים שגרת חיים נוחה ותקינה. מלבד מנוחה, שתיית משקאות חמים ותרופות סבתא נוספות, ניתן לטפל בדלקת גרון ולהקל על התסמינים השונים על ידי שימוש במספר סוגים של תרופות:

  • תכשירים להקלה על כאבי גרון– קיימים כיום תכשירים רבים המספקים הקלה על כאבי הגרון כמו סטרפילס, לימוסין, קלגרון ואחרות. תרופות אלה מספקות הקלה זמנית על כאבי הגרון ומקלות עליו למשך כמה שעות.
  • אנטיביוטיקה– במידה ואובחן שמדובר בדלקת גרון חיידקית, יש לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה. הטיפול האנטיביוטי מונע נזק עתידי של מחלת לב ובנוסף לכך יכול לקצר את משך המחלה.
  • משככי כאבים– דרך נוספת להתמודד עם כאבי הגרון היא על ידי שימוש במשככי כאבים כמו איבופרופן (אדוויל ונורופן), אקמול, אופטלגין וכו'. משככי הכאבים מפחיתים את הכאבים למשך מספר שעות ויכולים גם לסייע להקלה על כאבים נלווים נוספים כמו כאבי ראש או כאבי אוזניים.
  • ראו גם:

    דלקת בגרון בתחפושת – תסמונת פי-פאפא

דילוג לתוכן