צינון

צינוןצינון הוא מצב נפוץ ביותר המוכר לכולנו הכולל תסמינים של זיהום דרכי האוויר העליונות. הצינון נגרם לאחר שנגיף עושה דרכו אל הגרון או האף וגורם לתגובה דלקתית אופיינית. הביטוי העיקרי של צינון הוא נזלת ושיעול, ובמקרים רבים מופיעים גם כאבי גרון, עיניים דומעות וגודש ליחתי.

רוב האנשים מחלימים מהצינון ללא כל בעיה תוך מספר ימים, במסגרת שלבי ההתפתחות של המחלה, אך במידה והמצב לא משתפר מומלץ לפנות לרופא על מנת להיבדק ולשלול מחלות הדורשות טיפול כמו דלקת ריאות.

תסמיני הצינון

התסמינים האופייניים לצינון מופיעים לרוב במשך מספר ימים וכוללים:

  • נזלת וגודש – אנשים מצוננים סובלים מנזלת קשה ומאף אשר נוזל ללא הפסקה. בדרך כלל, בימים הראשונים הנזלת תהיה שקופה, ולאחר מספר ימים יכולה להפוך לצהבהבה. במקרים רבים סימן ההיכר של מצוננים הוא גודש אפי משמעותי הגורם לדיבור מאנפף ונשימה כבדה, אשר מפריע מאוד לחיי היום יום.
  • כאבי גרון – מכיוון שהנגיפים השונים הגורמים לצינון מגיעים לדרכי האוויר העליונות, במקרים רבים הם גורמים לכאבי גרון. כאבי הגרון מפריעים לבליעה ולעתים אף לדיבור וחולפים לרוב תוך מספר ימים.
  • עייפות וחולשה – אנשים מצוננים עייפים מאוד וחלשים, ורמת האנרגיה שלהם יורדת באופן משמעותי בשל הצינון.
  • דמעת – בחלק מהמקרים הצינון יכול להתבטא גם על ידי דמעת קשה המתבטאת בעיניים אדומות ונפוחות וטשטוש ראיה קל.
  • חום קל – ברוב המקרים של הצינון אין עליית חום (בניגוד לשפעת) וגם כאשר החום עולה הטמפרטורה בדרך כלל נמוכה מ-38 מעלות.

מה גורם לצינון?

צינון נגרם על ידי יותר מ-100 סוגים שונים של נגיפים, אשר עושים דרכם אל מערכת הנשימה העליונה וגורמים לתגובה דלקתית קשה, אשר מתבטאת בתסמיני הצינון.

הנגיף העיקרי אשר גורם לצינון הוא Rhinovirus, אך מלבדו קיימים נגיפים נוספים אשר עוברים בקלות מאדם לאדם וגורמים לכך שהצינון מדבק מאוד.

הנגיפים נכנסים בקלות אל דרכי האוויר העליונות דרך האף, הפה או העיניים, וגורמים להופעת התסמינים השונים.

נגיפי הצינון מועברים מאחד לשני דרך האוויר (לאחר שיעול, התעטשות או אפילו דיבור), לאחר מגע כלשהו או לאחר שימוש משותף בחפצים שונים (כמו שפופרת טלפון). הנגיפים יכולים להימצא על משטחים שונים או חפצים בשימוש משותף, ועל כן אין לגעת באף, בפה או בעיניים ללא שטיפת ידיים.

גורמי סיכון לצינון

צינון מופיע יותר בילדים קטנים ובתינוקות, מכיוון שהם עדיין לא פיתחו את העמידות המתאימה כנגד זני הנגיפים הרלוונטים.

מערכת החיסון הלא בשלה שלהם לא מתמודדת כראוי עם הנגיפים השונים ועל כן הם נוטים להצטנן בקלות. מלבד זאת, אנשים הסובלים מכשל חיסוני או ממחלות רק שונות נוטים להצטנן בקלות רבה יותר ונאלצים להתמודד עם התסמינים השונים.

טיפול בצינון

הטיפול בצינון הוא טיפול תומך וסימפטומטי, ואין צורך בטיפול לחיסול הנגיפים. בדרך כלל המחלה חולפת לבד תוך מספר ימים, ובמקרים רבים גם אין צורך בחופשת מחלה.

בדומה לשפעת, מומלץ להשתמש בתכשירים להקלה על גודש (כמו סינופד הניתן בכדורים או אוטריווין ואלרין הניתנים בתרסיסים) ובתרופות נגד שיעול ונגד כאבי גרון.

בנוסף, ניתן כמובן להשתמש במשככי כאבים על מנת להקל על כאבי הגרון וכאבים אחרים וההרגשה הלא טובה. כיום קיימים תכשירים משולבים, הכוללים משככי כאבים בשילוב עם תרופות להקלה על גודש ושיעול כמו דקסמול קולד או סינוס ואחרות אשר יכולות להקל על המצב בצורה פשוטה ויעילה. כמו כן, ניתן לשלב טיפול הומיאופתי או תרופות סבתא לצינון.

בכל מקרה, חשוב לזכור שבמידה והתסמינים לא חולפים לאחר מספר ימים יש להגיע אל הרופא על מנת לשלול סיבוכים כמו דלקת ריאות, צפצופים (בעיקר בילדים), סינוסיטיס ומצבים נוספים אשר דורשים טיפול רפואי אחר.

דילוג לתוכן