שפעת והריון

שפעתשפעת היא מחלה נפוצה ביותר, אשר יכולה להופיע גם בנשים בהריון. בעוד מהלך המחלה והתסמינים השונים בנשים בהריון זהה לנשים שאינן בהריון, שפעת בהריון דורשת התייחסות מיוחדת בשל סיכון מוגבר לסיבוכים אימהיים ועובריים. ועל כן, רופאים רבים ימליצו לנשים בהריון להתחסן כנגד שפעת ולהקפיד על דרכי מניעה נוספות על מנת להפחית את הסיכוי להידבק במחלה.

סיכון מוגבר לסיבוכי השפעת במהלך ההריון

מחלת השפעת נחשבת אמנם למחלה קלה, אך במהלך ההריון השפעת יכולה לגרום לסיבוכים רבים ולסכן את חיי האם.

במהלך ההריון, התגובה החיסונית חלשה יותר ועל כן השפעת עלולה להסתבך ואף לדרוש אשפוז. הסיבוך העיקרי של השפעת במהלך ההריון הוא דלקת ריאות, אשר נגרמת באופן משני לשפעת.

במקרים אלו, נגיף השפעת מגיע אל דרכי הנשימה ופוגע בהן כך שחיידקים שונים הגורמים לדלקת ריאות יכולים לעשות זאת בצורה קלה יותר. למרות שרוב הנשים בהריון הסובלות משפעת לא מסתבכות ועוברות את המחלה בצורה קלה יחסית, חלק מהנשים צריך להתאשפז לשם מעקב, השגחה או טיפול.

בקרב הנשים בהריון, אחוז המתאשפזות גבוה יותר לעומת נשים צעירות שאינן בהריון, והשפעתו של ההריון על מהלך השפעת משמעותית ביותר.

סיכונים הקשורים להריון

מלבד הסיכונים והסיבוכים הקשורים לאם, מחלת השפעת יכולה גם לגרום לסיבוכים למהלך ההריון והעובר. סיבוכים אלה אמנם נדירים ביותר אך יכולים להופיע כתוצאה ממחלת האם, וכוללים:

  • מצוקה עוברית – החום הגבוה ומחלת האם יכולים לגרום למצוקה עוברית, ובמקרים נדירים אף ללידה מוקדמת או מות עובר ברחם.
  • סיכון למומים מולדים – מחקרים שונים הראו ששפעת בהריון מגבירה את הסיכון למומים מולדים כמו שפה שסועה, מומי לב ומומי Neural tube.

קיים קשר בין עליית החום לבין היארעות הסיבוכים העובריים, ועל כן חשוב מאוד לטפל בחום הגבוה ולהוריד אותו.

מחקרים שונים הראו שהורדת החום יכולה להפחית את הסיבוכים האלה ולאפשר המשך הריון תקין. מומלץ מאוד להשתמש באקמול או אופטלגין להורדת החום אך לזכור שאין להשתמש בתרופות ממשפחת NSAID כמו איבופרופן (אדוויל, אקמול ואחרות) אשר יכולות לגרום לפגיעה עוברית.

חשיבות המניעה

ניתן לראות שנשים בהריון הסובלות משפעת מושפעות מהמחלה בצורה משמעותית לעומת נשים צעירות בריאות.

בעוד רוב הנשים הצעירות הבריאות עוברות את מחלת השפעת לאחר מספר ימי מנוחה וללא כל סיבוכים, נשים בהריון יכולות לפתח סיבוכים המסכנים את חייהן ואת חיי העובר גם אם הן בריאות לחלוטין. ולכן, רופאים רבים ימליצו למנוע את ההדבקה בשפעת בדרכים הבאות:

חיסון

נשים בהריון יכולות להפחית את תחלואת השפעת על ידי חיסון כנגד המחלה. במקרים אלה הנשים מקבלות את החיסון המומת (אשר ניתן בדרך כלל לקשישים ולאנשים עם מחלות רקע) אשר לא גורם לפגיעה עוברית ונחשב לבטוח מאוד.

מלבד הפחתת הסיכוי לחלות בשפעת, קיימים מחקרים שהראו שבמידה והחיסון ניתן לקראת סוף ההריון, הוא מספק גם הגנה מסויימת לעובר מפני הידבקות בשפעת כתינוק.

שטיפת ידיים

היגיינה אישית ובמיוחד שטיפת ידיים יכולים להפחית בצורה משמעותית את הסיכוי להידבק בשפעת. מומלץ לשטוף ידיים בצורה יסודית מספר פעמים ביום, ולאחר כל מגע בחפץ או אדם.

יש לשטוף את הידיים במים וסבון, כאשר כל שטיפה נמשכת כ-15 שניות. במידה ואין מים וסבון בהישג יד, ניתן להשתמש בתכשירי אלכוהול (ג'לים למיניהם) בתנאי שכפות הידיים נקיות מלכלוך גס.

הימנעות מקרבת חולים ומקהלים צפופים

מחלת השפעת מדבקת ביותר, ועל כן לא מומלץ להיות בנוכחות אנשים חולים. במהלך ההריון עדיף להימנע מביקורי חולים ולהתרחק מאנשים המבטאים סימני צינון על מנת לא להידבק.

בנוסף, ריכוזי קהל צפופים ידועים כמגבירים את הסיכון להידבק במחלת השפעת, ולכן מומלץ להימנע ממקומות כאלה (כמו לדוגמא טיסות עמוסות באמצע החורף).

התייעצו עם הרופא לגבי הטיפול בשפעת

הטיפול בשפעת בנשים בהריון אינו שונה מהטיפול בנשים שאינן בהריון, וכולל בעיקר מנוחה, נוזלים וטיפול סימפטומטי להקלה על תסמינים.

חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל ורופא הנשים לפני שמשתמשים בתרופות, ולוודא שניתן לקחת את התרופה במהלך ההריון עלי ידי קריאת עלון השימוש.

בנוסף, עקב הסיבוכים שתוארו בחלק מהמקרים ימליצו הרופאים על טיפול אנטי ויראלי בתכשירים שונים כמו טמיפלו. טיפול זה יכול לקצר את משך המחלה ולמנוע את הסיבוכים האפשריים.

דילוג לתוכן